Mangel på søvn fører til dårligere præstationer!
Mangel på søvn kan føre til både nedsat ydeevne og dårligere helbred. Det viser forskningsprojektet udført af Christian Benedict, lektor og forsker ved Uppsala Universitet.
Forskningsprojektet "Sammenhæng mellem søvn, beskæftigelse og sundhed" har været gennemført i tre år og finansieret af AFA Forsikring. Christian Benedict har i projektet undersøgt, hvordan søvnmangel påvirker evnen til at håndtere stress, læring og arbejdsindsats.
- Tidligere forskning har vist, at arbejdsmiljøet er vigtigt for nattesøvnen. Et arbejdsmiljø med stress og angst kan give søvnproblemer og påvirke os psykisk. Det er dog ikke helt afklaret før, hvordan mangel på søvn påvirker vores evne til at arbejde, siger Christian Benedict, lektor i neurovidenskab og leder af Uppsala Sleep Science Lab ved Uppsala Universitet.
Forskningsprojektet gennemførte et forsøg, hvor elever, der havde sovet forskelligt længe, blev udsat for komplicerede matematiske opgaver og svære ord, som svarer til stressende situationer, som er almindelige i skole- eller arbejdslivet.
- Vi kunne konstatere, at mangel på søvn påvirker vores evne til at præstere og vurdere på en negativ måde. Dem, der havde sovet en hel nat, klarede sig godt, mens dem, der kun sov en halv nat, mistede ti procent af informationen, siger Christian Benedict.
Det, der sker under søvn, er, at hjernen behandler information, vi har modtaget i løbet af dagen. Oplysninger, der er vigtige for fremtiden, behandles og gemmes, og resten bliver frasorteret.
Kronisk søvnmangel øger også risikoen for at udvikle diabetes 2. Det kardiovaskulære system er også afhængigt af søvn og bruger de første timers søvn til restitution.
30 - 40 procent af alle voksne får ikke op til syv - otte timers søvn per nat, hvilket er anbefalingen til, at vi føler os udhvilede i løbet af dagen. Fysisk aktivitet og sollys i løbet af dagen er faktorer, der har vist sig at forbedre søvnen.
9 tips til, hvordan du mindsker din stress og dermed får en bedre søvn.
1 Ikke tilgængelig hele tiden. Det er ikke et must at besvare telefonen eller sende en sms direkte. Du behøver ikke at være tilgængelig 24 timer i døgnet. Prøv at slukke telefonen om natten, eller indstil telefonen til "forstyr ikke"-tilstand efter kl. 22 hver aften.
2 Forkæl dig selv med pauser nogle gange. Hjernen kan ikke koncentrere sig hele den vågne tid i løbet af dagen. Prøv at restituere mellem alle dagens forskellige opgaver. I stedet for at bestille en kop kaffe med en ven mellem arbejde og næste aktivitet, kan det være mindre stressende at gå en tur eller gå hjem og hvile sig et stykke tid.
3 Glem ikke dig selv. Loyalitet er en værdifuld egenskab at have, men husk ikke bare at være loyal over for andre og glemme dig selv. Spørg dig selv, hvis krav og forventninger du stræber efter at opnå – og vær også loyal over for dig selv.
4 Prøv at berolige dine tanker. Det er ikke det, du gør, der stresser dig, men oftere tanken om, hvad du ikke gør. At se billeder på sociale medier kan give indtryk af, at andre er gladere end dig, og stressen øges. Prøv at undgå at udløse sådanne tanker uden at fokusere på det, der er vigtigt for dig selv i netop dit liv.
5 Giv dig selv fritid. Tillad dig selv at fejre, nyde og hvile. Vær klar over for dem omkring dig, at det er din tid, du har brug for for at have det godt. Dette er især vigtigt, hvis nogen generer dig.
6 Skriv en "Jeg har lavet en liste". Mange skriver en "to-do-liste", men det kan øge stressen endnu mere. Skriv i stedet ned, hvad du faktisk har lavet i løbet af dagen.
7 Vær stolt af dig selv. Det er okay "bare" at være god nok i stedet for at være den bedste. Ingen er perfekt. Hav rimelig kvælning for dig selv og husk på, at det ofte er dig, der er utilfreds med dig selv – ikke miljøet.
8 Gør én ting ad gangen. Prøv at indstille uret til 30 minutter. Tænk, at nu vil jeg gøre dette (fx studere, arbejde, gøre badeværelset rent) og intet andet. Når telefonen ringer, tag en pause, drik noget kaffe og slap af, inden du fortsætter.
9 Accepter, når det er ude af din kontrol. Ender du i en lang trafikprop eller forsinkelser i den offentlige transport, er der ikke noget, du kan gøre for at komme hurtigere frem. Der vil være sådanne situationer i hverdagen, og det hjælper ikke at være stresset. Bliv i stedet opmærksom på, hvad du ikke kan ændre og accepter situationen. Prøv at genfinde din ro og tro, at du først kommer for sent.